Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH
NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Prazenie dodatków
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> DLA POCZĄTKUJĄCYCH
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zydek007




Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 608
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Pią 16:10, 19 Gru 2008    Temat postu:

Żeby nie przypalić konopi na patelni to mały gazik i nie ma obawy i trzeba mieszać dość często żeby to równo miernie się prażyło i w żadnym wypadku oleju i tym podobnych wynalazków. Niewolno dopuścić żeby leciał dymek z patelni bo to znak że się pali na niej:DVery Happy Jak kolega wyżej pisał siemię jest dostępne w większości sklepów spożywczych, każdy warzywniak jet w nie zaopatrzony po zęby Very HappyVery Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tOmas




Dołączył: 10 Gru 2008
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stargard Szczeciński

PostWysłany: Pią 17:53, 19 Gru 2008    Temat postu:

Nie ma to jak prażona bułka tarta... Ten złociutki kolor, zapach... Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zydek007




Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 608
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Sob 1:26, 20 Gru 2008    Temat postu:

Wielu pisze jak nie przypalić czegoś co się praży! Warto to zagadnienie podejść z 2 stronki a mianowicie zadać sobie pytanie co się przypala ? Wsypując sól na patelnie-> ona się nie przypala - dlaczego. Odpowiedz jest banalna, sól nie zawiera węglowodanów( dla niewtajemniczonych cukrów) to one powodują przypalanie. Bułka tarta zawiera cukry więc jak się ją dłużej praży to się rumieni. Duży wpływ ma duż temperatura więc apeluje żeby być cierpliwym podczas prażenie bo na szybkiego to nic dobrego nie z prażycie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Burner




Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 112
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Podkarpacie

PostWysłany: Sob 13:48, 11 Lip 2009    Temat postu:

Witam,
dzisiaj po raz pierwszy wyprażyłem konopie (rzeczywiście "czadzi", mała sprzeczka w kuchni Wink), ale do rzeczy.
Otóż mam wrażenie, że te moje konopie (po zmieleniu) pachną mniej intensywnie od tych ze sklepu wędkarskiego (np. tych od MVDE) - czy do tych sklepowych coś "dodają" w celu podniesienia "aromatyczności", oraz długości przechowywania ?
Możliwe również, że te moje są nieco "zleżałe" - przed prażeniem słabo pachniały (właściwie to wcale), natomiast gdy innym razem kupowałem konopie do "zaparzania" w termosie - to tamte miały słaby, ale jednak charakterystyczny zapach...
Jeszcze jedno pytanie - jak długo można przechowywać konopie po "domowym" wyprażeniu, aby nie straciły właściwości - czy może przygotowywać je, jedynie na dzień przed planowanym łowieniem ?
PS
przepraszam, jeżeli pytania wydają się debilne, ale wcześniej używałem tylko tych ze sklepów wędkarskich.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dargrab




Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 15:21, 11 Lip 2009    Temat postu:

Kolego Burner,
Twoje pytnia nie są debilne. Jeżeli ktoś wcześniej tego nie robił, ważne jest uzyskanie wszystkich informacji i sprawdzenie tego osobiście. Nie jesteś zapewne wędkarzem, któremu za pierwszym razem coś nie wyszło. Dlaczego nie pachną ? Mogą być dwa powody. O pierwszym mówiłeś, nie są świeże. Najlepiej kupować w hurtowniach dla gołębiarzy, tam ruch w dystrybycji jest znaczny. Możesz kupować nawet 2 - 4 kg. Jeżeli Twoje zakupy były dokonywane w sklepach (konopie w całości) w opakowaniach kilogramowych, to ich świeżość pozostawia często dużo do życzenia. Są pakowane nie hermetycznie, mają dostęp powietrza, są przechowywane zbyt długo itp. To również mogą być powody słabego aromatu. Inną sprawą jest wyprażenie. Jeżeli są za słabo wyprażone ich zapach również nie będzie odpowiednio intensywny. Ziarna powinny mieć jaśniutko brązowy kolorek. Tak jak Koledzy wcześniej pisali, kolor równiejszy uzyskasz intensywnie mieszając do uzyskania równego koloru. To jest ciężka praca, lecz efekty użycia w zanęcie dobrze wykonanej konopi - znaczące. Warto poeksperymentować. Konopie MVDE nie mają żadnych dodatków wzmacniających intensywność zapachu. Znane są na całym Świecie (właśnie konopie) jako najlepiej wykonany dodatek do zanęt. Ich świeżość i jakość wykonania jest zawsze na najwyższym poziomie europejskim, doceniana przez wszystkie drużyny narodowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dargrab




Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 15:30, 11 Lip 2009    Temat postu:

W sprawie przechowywania. Od kilku lat praże osobiście konopie. Ja akurat do tych celów posiadam piec, z reglacją temperatury oraz termoobiegiem powietrza. Bardzo to ułatwia pracę, lecz również nie zastąpi mieszania. Konopie przygotowuje w większych ilościach, nawet 5 kg. jednorazowo. Jeżeli są używane w ciągu kilku dni zamykam w woreczkch strunowych i to wystarcza. Jeżeli muszę przetrzymać do 3 - 4 tygodni, przesypuje do woreczków strunowych (odpowiednie porcje) i umieszcam w słoikach szklanych, oczywiśćie z nakręką. Tak również przechowuje się nadmiar atraktorów, jeżeli ktoś posiada magazyn.

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
uklej




Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 697
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 14 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Konin

PostWysłany: Sob 15:59, 11 Lip 2009    Temat postu:

Ja zamykam w woreczku i do zamrażarki (ale raczej i częściej wyprażone ziarna, które mielę dzień przed zawodami).

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tyto




Dołączył: 10 Lip 2009
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Inowrocław

PostWysłany: Wto 18:32, 21 Lip 2009    Temat postu:

Witam.
To może teraz o mieleniu wyprażonych ziaren.

Ja do mielenia (słonecznika szczególnie) dodaję bułkę tartą lub zanętę w proporcji 50/50 z ziarnami. Powoduje to, że lepiej się mielą i nie zapychają młynka. Używam starodawnego młynka do kawy.

Ciekawe jak robią to inni, szczególnie większe ilości, bo mi zabiera to dużo czasu?

Jarek 35L, Inowrocław


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez tyto dnia Wto 18:34, 21 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gibson




Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Radom

PostWysłany: Pią 18:25, 12 Lut 2010
PRZENIESIONY
Pią 18:35, 12 Lut 2010    Temat postu: Prazenie skladnikow do zanet

Hej koledzy chcialbym by ktos udzielil mi konkretnej odpowi na moje pytanie. Chodzi o prazenie skladnikow do zanet wlasnej produkcji ktore bede chcial przetestowac na zawodach wedkarskich. Slyszalem opinie ze piecyk gazowy nie nadaje sie do prazenia i ze nadaja sie tylko piecyki elektryczne. Czy ktos wie cos na ten temat prosze o pomoc. Wiem ze w wedkarstwie licza sie szczegoly wjec chcial bym byc pewien. Za odpowiedzi z gory dziekuje

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bladawiec




Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 137
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Pią 20:14, 12 Lut 2010    Temat postu:

Wierz mi, że najlepiej się praży na patelni (tak jak opisał to Zydek007) i najłatwiej. Prażysz w całości a potem mielisz.
pozdrawiam
tomek j


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bladawiec dnia Śro 5:14, 12 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gryko




Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Wto 21:07, 11 Sty 2011    Temat postu:

Chcialbym sie dowiedziec w jakiej temp.w piecu elektrycznym z termoobiegiem najlepiej prazyc konopie i czy wogole termoobieg jest konieczny,czy wystarczy wyprazac uzywajac samych grzalek elek.gornej i dolnej.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
peesx




Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 172
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mirzec

PostWysłany: Śro 0:42, 12 Sty 2011    Temat postu:

Witam
Oto przepis prażenia konopi znaleziony na stronie [link widoczny dla zalogowanych]

Kiedyś próbowałem prażyć w ten sposób i muszę przyznać że przepis jest całkiem niezły.

--"Do zanęt dodaje się również prażone ziarna konopi.
Mają one bardzo intensywny zapach, przypominający nieco zapach świeżych wafli.
Prażąc konopie w piekarniku, zwiększamy temperaturę w miarę prażenia.
Łączny czas prażenia wynosi 1,5 godz, po pół godziny w temperaturze 120, 160 i 200 stopni C.
Co 15 min należy konopie wymieszać. Po wystudzeniu łatwo będzie zemleć w młynku do kawy.
Konopie prażone mogą stanowić ok. 5-15 % suchej mieszanki zanętowej.
__WS12/97"--


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gajek60




Dołączył: 01 Sty 2011
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: warszawa

PostWysłany: Czw 15:31, 13 Sty 2011    Temat postu:

Witam wszystkich.Ja prażyłem konopie kilkoma sposobami i muszę stwierdzić że sposób opisany przez kolegę"PRZEMAS" jest najlepszy.Jedynie tylko przy pierwszym prażeniu piecyk ustawiałem na170 stopni następne już 150. Warto spróbować.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
felek




Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Pon 10:23, 21 Mar 2011    Temat postu:

co sądzicie o prazeniu składników w ceramicznym piecu piekarskim,ojciec ma swoją piekarnię więc mam dostęp do wielu składników,jak w takim piecu można wyprażyć składniki takie jak:
bułka tarta, konopie, słonecznik i inne dodatki

z góry dziękuje za wasze podpowiedzi


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
felek




Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Śro 9:31, 23 Mar 2011    Temat postu:

nikt nie wie jak to można zrobić??Sad

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> DLA POCZĄTKUJĄCYCH Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin