|
FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zydek007
Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 608
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Pią 16:10, 19 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Żeby nie przypalić konopi na patelni to mały gazik i nie ma obawy i trzeba mieszać dość często żeby to równo miernie się prażyło i w żadnym wypadku oleju i tym podobnych wynalazków. Niewolno dopuścić żeby leciał dymek z patelni bo to znak że się pali na niej:D Jak kolega wyżej pisał siemię jest dostępne w większości sklepów spożywczych, każdy warzywniak jet w nie zaopatrzony po zęby
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tOmas
Dołączył: 10 Gru 2008
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: Pią 17:53, 19 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Nie ma to jak prażona bułka tarta... Ten złociutki kolor, zapach...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zydek007
Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 608
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: Sob 1:26, 20 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Wielu pisze jak nie przypalić czegoś co się praży! Warto to zagadnienie podejść z 2 stronki a mianowicie zadać sobie pytanie co się przypala ? Wsypując sól na patelnie-> ona się nie przypala - dlaczego. Odpowiedz jest banalna, sól nie zawiera węglowodanów( dla niewtajemniczonych cukrów) to one powodują przypalanie. Bułka tarta zawiera cukry więc jak się ją dłużej praży to się rumieni. Duży wpływ ma duż temperatura więc apeluje żeby być cierpliwym podczas prażenie bo na szybkiego to nic dobrego nie z prażycie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Burner
Dołączył: 11 Maj 2007
Posty: 112
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: Sob 13:48, 11 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Witam,
dzisiaj po raz pierwszy wyprażyłem konopie (rzeczywiście "czadzi", mała sprzeczka w kuchni ), ale do rzeczy.
Otóż mam wrażenie, że te moje konopie (po zmieleniu) pachną mniej intensywnie od tych ze sklepu wędkarskiego (np. tych od MVDE) - czy do tych sklepowych coś "dodają" w celu podniesienia "aromatyczności", oraz długości przechowywania ?
Możliwe również, że te moje są nieco "zleżałe" - przed prażeniem słabo pachniały (właściwie to wcale), natomiast gdy innym razem kupowałem konopie do "zaparzania" w termosie - to tamte miały słaby, ale jednak charakterystyczny zapach...
Jeszcze jedno pytanie - jak długo można przechowywać konopie po "domowym" wyprażeniu, aby nie straciły właściwości - czy może przygotowywać je, jedynie na dzień przed planowanym łowieniem ?
PS
przepraszam, jeżeli pytania wydają się debilne, ale wcześniej używałem tylko tych ze sklepów wędkarskich.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dargrab
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 15:21, 11 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Kolego Burner,
Twoje pytnia nie są debilne. Jeżeli ktoś wcześniej tego nie robił, ważne jest uzyskanie wszystkich informacji i sprawdzenie tego osobiście. Nie jesteś zapewne wędkarzem, któremu za pierwszym razem coś nie wyszło. Dlaczego nie pachną ? Mogą być dwa powody. O pierwszym mówiłeś, nie są świeże. Najlepiej kupować w hurtowniach dla gołębiarzy, tam ruch w dystrybycji jest znaczny. Możesz kupować nawet 2 - 4 kg. Jeżeli Twoje zakupy były dokonywane w sklepach (konopie w całości) w opakowaniach kilogramowych, to ich świeżość pozostawia często dużo do życzenia. Są pakowane nie hermetycznie, mają dostęp powietrza, są przechowywane zbyt długo itp. To również mogą być powody słabego aromatu. Inną sprawą jest wyprażenie. Jeżeli są za słabo wyprażone ich zapach również nie będzie odpowiednio intensywny. Ziarna powinny mieć jaśniutko brązowy kolorek. Tak jak Koledzy wcześniej pisali, kolor równiejszy uzyskasz intensywnie mieszając do uzyskania równego koloru. To jest ciężka praca, lecz efekty użycia w zanęcie dobrze wykonanej konopi - znaczące. Warto poeksperymentować. Konopie MVDE nie mają żadnych dodatków wzmacniających intensywność zapachu. Znane są na całym Świecie (właśnie konopie) jako najlepiej wykonany dodatek do zanęt. Ich świeżość i jakość wykonania jest zawsze na najwyższym poziomie europejskim, doceniana przez wszystkie drużyny narodowe.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dargrab
Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 15:30, 11 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
W sprawie przechowywania. Od kilku lat praże osobiście konopie. Ja akurat do tych celów posiadam piec, z reglacją temperatury oraz termoobiegiem powietrza. Bardzo to ułatwia pracę, lecz również nie zastąpi mieszania. Konopie przygotowuje w większych ilościach, nawet 5 kg. jednorazowo. Jeżeli są używane w ciągu kilku dni zamykam w woreczkch strunowych i to wystarcza. Jeżeli muszę przetrzymać do 3 - 4 tygodni, przesypuje do woreczków strunowych (odpowiednie porcje) i umieszcam w słoikach szklanych, oczywiśćie z nakręką. Tak również przechowuje się nadmiar atraktorów, jeżeli ktoś posiada magazyn.
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
uklej
Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 697
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Konin
|
Wysłany: Sob 15:59, 11 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Ja zamykam w woreczku i do zamrażarki (ale raczej i częściej wyprażone ziarna, które mielę dzień przed zawodami).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tyto
Dołączył: 10 Lip 2009
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: Wto 18:32, 21 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Witam.
To może teraz o mieleniu wyprażonych ziaren.
Ja do mielenia (słonecznika szczególnie) dodaję bułkę tartą lub zanętę w proporcji 50/50 z ziarnami. Powoduje to, że lepiej się mielą i nie zapychają młynka. Używam starodawnego młynka do kawy.
Ciekawe jak robią to inni, szczególnie większe ilości, bo mi zabiera to dużo czasu?
Jarek 35L, Inowrocław
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez tyto dnia Wto 18:34, 21 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gibson
Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: Radom
|
Wysłany: Pią 18:25, 12 Lut 2010 PRZENIESIONY Pią 18:35, 12 Lut 2010 Temat postu: Prazenie skladnikow do zanet |
|
|
Hej koledzy chcialbym by ktos udzielil mi konkretnej odpowi na moje pytanie. Chodzi o prazenie skladnikow do zanet wlasnej produkcji ktore bede chcial przetestowac na zawodach wedkarskich. Slyszalem opinie ze piecyk gazowy nie nadaje sie do prazenia i ze nadaja sie tylko piecyki elektryczne. Czy ktos wie cos na ten temat prosze o pomoc. Wiem ze w wedkarstwie licza sie szczegoly wjec chcial bym byc pewien. Za odpowiedzi z gory dziekuje
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bladawiec
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 137
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Pią 20:14, 12 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Wierz mi, że najlepiej się praży na patelni (tak jak opisał to Zydek007) i najłatwiej. Prażysz w całości a potem mielisz.
pozdrawiam
tomek j
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bladawiec dnia Śro 5:14, 12 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gryko
Dołączył: 05 Sty 2008
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Wto 21:07, 11 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Chcialbym sie dowiedziec w jakiej temp.w piecu elektrycznym z termoobiegiem najlepiej prazyc konopie i czy wogole termoobieg jest konieczny,czy wystarczy wyprazac uzywajac samych grzalek elek.gornej i dolnej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
peesx
Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 172
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mirzec
|
Wysłany: Śro 0:42, 12 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Witam
Oto przepis prażenia konopi znaleziony na stronie [link widoczny dla zalogowanych]
Kiedyś próbowałem prażyć w ten sposób i muszę przyznać że przepis jest całkiem niezły.
--"Do zanęt dodaje się również prażone ziarna konopi.
Mają one bardzo intensywny zapach, przypominający nieco zapach świeżych wafli.
Prażąc konopie w piekarniku, zwiększamy temperaturę w miarę prażenia.
Łączny czas prażenia wynosi 1,5 godz, po pół godziny w temperaturze 120, 160 i 200 stopni C.
Co 15 min należy konopie wymieszać. Po wystudzeniu łatwo będzie zemleć w młynku do kawy.
Konopie prażone mogą stanowić ok. 5-15 % suchej mieszanki zanętowej.
__WS12/97"--
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gajek60
Dołączył: 01 Sty 2011
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: warszawa
|
Wysłany: Czw 15:31, 13 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich.Ja prażyłem konopie kilkoma sposobami i muszę stwierdzić że sposób opisany przez kolegę"PRZEMAS" jest najlepszy.Jedynie tylko przy pierwszym prażeniu piecyk ustawiałem na170 stopni następne już 150. Warto spróbować.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
felek
Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pon 10:23, 21 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
co sądzicie o prazeniu składników w ceramicznym piecu piekarskim,ojciec ma swoją piekarnię więc mam dostęp do wielu składników,jak w takim piecu można wyprażyć składniki takie jak:
bułka tarta, konopie, słonecznik i inne dodatki
z góry dziękuje za wasze podpowiedzi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|