|
FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
peesx
Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 172
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mirzec
|
Wysłany: Śro 11:27, 23 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Nikt nie wie jak to zrobić bo nikt nie wie jak wygląda i jak działa taki piec. Wydawać by się mogło, że w takim piecu powinno się doskonale prażyć wszelkiego rodzaju dodatki. Tylko trzeba wziąć pod uwagę odpowiednią temperaturę oraz mieszanie. Chyba powinno się prażyć podobnie jak w piekarniku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
felek
Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Śro 11:38, 23 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
ok dziękuje za podpowiedz
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
czechu 1974
Dołączył: 07 Sty 2010
Posty: 65
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/5 Skąd: Końskie
|
Wysłany: Pią 12:27, 25 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Witam.
Dołączę się do tematu.
Chodzi mi konkretnie o słonecznik ,czy jest jkaś różnica między ziarnami słonecznika -czarne ziarna a zwykły słonecznik.
Kupiłem ostatnio właśnie czarny słonecznik i próbowałem go wyprażyć w całości ,miałem problem kiedy zakończyć prażenie gdyż nie zmienia on koloru.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mepsik
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Pią 14:04, 25 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Coś mi się zdaje że zadałeś sobie trud prażenia prażonego słonecznika
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
czechu 1974
Dołączył: 07 Sty 2010
Posty: 65
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/5 Skąd: Końskie
|
Wysłany: Pią 14:22, 25 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Słonecznik napewno nie był prarzony bo kupiłem go na targu rolnym .
Bardziej przypomina to słonecznik tzw.pastewny ale mogę się mylić -nie znam się na nasionach. Interesuje mnie to czy nadaje się on do prarzenia jak również jako dodatek do zanęty?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez czechu 1974 dnia Pią 14:22, 25 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
boboryba
Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 352
Przeczytał: 2 tematy
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 14:22, 25 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
mepsik napisał: | Coś mi się zdaje że zadałeś sobie trud prażenia prażonego słonecznika |
Niekoniecznie,jest bowiem odmiana słonecznika o całkowicie czarnej łusce.
______________
Bobo 1944 O.M.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pyniol
Dołączył: 28 Sty 2011
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warta
|
Wysłany: Pią 14:55, 25 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
A próbował ktoś może prażyć pszenice? Tzn chodzi mi oto czy ktoś prażył i jej potem używał, bo podejrzewam ze sam proces prażenia jest podobny jak w przypadku konopii.
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
peesx
Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 172
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mirzec
|
Wysłany: Pią 20:54, 25 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Co do słonecznika to powinien on chyba być bez łuski żeby można było go prażyć.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
boboryba
Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 352
Przeczytał: 2 tematy
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 21:25, 25 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
peesx napisał: | Co do słonecznika to powinien on chyba być bez łuski żeby można było go prażyć. |
Nic podobnego.Najwięcej pracują właśnie łuski nie sycąc ryb.W zapachu mają one również swój udział.
______________
Bobo 1944 O.M.
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
peesx
Dołączył: 01 Lut 2009
Posty: 172
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mirzec
|
Wysłany: Sob 11:09, 26 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Dobrze wiedzieć Dziękuje ze sprostowanie. W życiu bym się nie domyślił
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jacwrz
Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: Czw 18:15, 31 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
felek napisał: | nikt nie wie jak to można zrobić?? | Mateusz! Sprawa jest prosta jak drut Kombinujesz sobie blachę taką jak do pieczenia ciasta, następnie wsypujesz na nią co chcesz prażyć i wkładasz to do pieca w temp ok. 180st.C .Po jakimś czasie (ok15 min.) ,wyciągasz blachę i wszystko mieszasz.No i znowu do pieca. Ale teraz wyciągasz szybciej , już po 10 min.,mieszasz i znowu do pieca. Jeszcze kilka cykli i masz wyprażony produkt , który rozsypujesz cienko na gazecie i czekasz aż wystygnie.Jest jedna zasada , taka ,że im bliżej do końca wyprażenia ty częściej mieszasz ,na samym końcu nawet co 2 , 3 min. A w jakim to piecu zrobisz, czy ceramicznym ,czy gazowym to już obojętne.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
felek
Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Czw 18:26, 31 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
dziękuje ci za odpowiedź ,,jacwrz'' zrobię tak jak powiedziałeś i się pochwalę..
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ADIK71
Dołączył: 11 Lis 2007
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Leszno
|
Wysłany: Czw 9:46, 22 Mar 2012 Temat postu: prażenie |
|
|
pytanko - dlaczego wszyscy prażą całe konopie ? a nie mielone ? przecież mielone łatwiej uprażyć, od razu widać jak są uprażone. czy może dla tego że prażone potem łatwiej zmielić, bo tak nie zatykają młynka ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bladawiec
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 137
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Czw 9:50, 22 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem mielone łatwiej przypalić. Ale też słyszałem, że mozna tak prażyć. Poza tym możesz sobie naprazyc na zapaś i przed zawodami zmielić. Wtedy aromat maja swieżutki.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bladawiec dnia Czw 10:01, 22 Mar 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wojtal
Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 14:25, 22 Mar 2012 Temat postu: |
|
|
Ja robię dokładnie tak jak kolega jacwrz. W przypadku konopii dużo lepiej mieli się już te uprażone - zapach zrobionych przez siebie konopii jest bardzo intensywny. Ogólnie w końcówce trzeba bardzo uważać, żeby nie przypalić - chociaż przypalonych nie warto wyrzucać (Uwaga nie mam tu na myśli spalonych) , ponieważ czasem się sprawdzają. Zachęcam do testów.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|