Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH
NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

P?o? wekowana
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> HYDE PARK
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jacek




Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 747
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 41 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: .Gorzów Wlkp.klub Dorado Gorzów

PostWysłany: Wto 6:24, 06 Lis 2007    Temat postu:

Te weki i ta pizza po tych dziwnych wypowiedziach obrońców zwierząt są naprawdę apetyczne i czekam na przepis na pizzę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stefiman
Gość






PostWysłany: Wto 7:34, 06 Lis 2007    Temat postu:

Jacek napisał:
Te weki i ta pizza po tych dziwnych wypowiedziach obrońców zwierząt są naprawdę apetyczne i czekam na przepis na pizzę.

Mówisz masz! Przepis na 2 blachy z piekarnika. Jak ktoś chce niech sobie zwiększy lub zmniejszy proporcje:
-6 szklanek mąki
-2 paczuszki drożdży (w proszku - np. Dr Etker)
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżeczki soi
-2 szklanki ciepłej wody przegotowanej (nie gorącej)
-12 łyżeczek oleju (najlepiej z oliwek)
-35-40 dkg sera żółtego
-1 puszka kukurydzy (tylko Boundulle!)
-1 koncentrat pomidorowy
-20 dkg pieczarek
-1 nieduża czerw. lub żółta papryka
-1 cebula
-Oregano (można dać przyprawę do pizzy ale ja wolę samo oregano)

Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski (może być sensasa Very Happy ) i dosypujemy drożdżę, sól i cukier. Mieszamy sposobem Willa Raisona (5min) Surprised i dolewamy ciepłą wodę ze szklanek rozrobioną już z olejem. Wszystko mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencje taką aby się za bardzo nie kleiło do rąk. W razie czego delikatnie dosypujemy maki. Ciasto nie może też być gumowate! Ugniatamy w misce, potem na blacie i odstawiamy do miski przykrytej suchą ścierką aż wyrośnie w jakimś ciepłym miejscu na ok. 40 min. W tym czasie trzeba zetrzeć ser, pokroić paprykę w kostę (lub jak kto woli), pokroić pieczarki, odcedzić kukurydzę. Cebulę radzę kroić na końcu gdyż zasmrodzi cały dom! Kiedy ciasto wyrośnie (a powinna być znaczna różnica w objętości) jeszcze przez moment ugniatamy je podsypując mąką. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy na blacie do kształtu blachy. Wcześniej włączamy piekarnik na 220 st. Rozwałkowane ciasto, które umieścimy na blachę (wcześniej posmarowaną masłem lub margaryną) smarujemy koncentratem pomidorowym. Następnie dodajemy paprykę, kukurydzę, pieczarki, cebulę (gdzieś po bokach), oregano (lub przyprawy do pizzy) i wszystko to posypujemy żółtym serem. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 12-15 min. Trzeba uważać żeby nie przypalić ale to zależy od piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilkę aż ser stężeje.
Życzę smacznego!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Czapel




Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Okręg Tarnobrzeg

PostWysłany: Wto 10:23, 06 Lis 2007    Temat postu:

Pizza a'la Stefiman:D

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sokol




Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świętochłowice (Katowice)

PostWysłany: Wto 10:51, 06 Lis 2007    Temat postu:

Dobry przepis Smile , aż dostałem ślinotoku .Ja robię tak ,że najpierw na sos pomidorowy daję ser a póżniej reszte składników,powoduje to iż składniki nie są ugotowane a fajnie przypieczone. Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marcino




Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nowa Huta, Irlandia

PostWysłany: Wto 11:47, 06 Lis 2007    Temat postu:

Dzięki Stefi za przepis Smile Teraz jeszcze tylko będę sprawdzał priva czy te płotki przyszły hehe

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jacek




Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 747
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 41 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: .Gorzów Wlkp.klub Dorado Gorzów

PostWysłany: Wto 15:57, 06 Lis 2007    Temat postu:

Dzięki Stefiman.Cóż zasuwam po pieczarki Razz i do pracy.Chociaż myślę że jak uda mi się za pierwszym razem to żonka będzie chciała żebym częściej stał przy garach ,a tego za bardzo nie lubię.Więc trochę pogrymaszę ,że nie potrafię i rolę przejmą odpowiednie ręce.Wiem ,że to nie ładnie ,ale trzeba sobie w życiu radzić.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stefiman
Gość






PostWysłany: Wto 23:39, 06 Lis 2007    Temat postu:

Jacek napisał:
Dzięki Stefiman.Cóż zasuwam po pieczarki Razz i do pracy.Chociaż myślę że jak uda mi się za pierwszym razem to żonka będzie chciała żebym częściej stał przy garach ,a tego za bardzo nie lubię.Więc trochę pogrymaszę ,że nie potrafię i rolę przejmą odpowiednie ręce.Wiem ,że to nie ładnie ,ale trzeba sobie w życiu radzić.

Jacek no nie wiem...nie wątpię w umiejętności kulinarne twojej żoneczki (pewno się Jej narażę Surprised ) ale faktem jest, że faceci są najlepszymi kucharzami! A wiesz dlaczego? Bo potrafią się skoncentrować na jednej czynności Very Happy
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jacek




Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 747
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 41 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: .Gorzów Wlkp.klub Dorado Gorzów

PostWysłany: Śro 6:33, 07 Lis 2007    Temat postu:

Jasne Exclamation że mężczyźni to najlepsi kucharze Laughing i tu nie ma wątpliwości .Lecz ja należę do tej grupy ponów którzy z gotowania lub smażenia wybierają JEDZENIE Laughing Laughing .Żona zrozumiała żart mimo że blondynka Wink Wink Laughing Spojrzała Kwitując -"typowy męski szowinizm" Shocked

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JOKER




Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 1658
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 54 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Chełm, Kraków

PostWysłany: Pią 15:46, 09 Lis 2007    Temat postu:

Ja bym troszkę zmodyfikował sprawę następująco: koncentrat wrzucił do małego garnuszka, dolał nieco wody, nasypał ziółek (oregano, zioła prowansaskie, przyprawa do pizzy, czy jakie tam kto lubi), wcisnął trochę czosnku i włożył łyżeczke masła (jak wiemy zapachy rozpuszczają sie w tłuszczach o niebo lepiej niż w wodzie). Podgrzał, jeśli by było za rzadkie do smarowania ciasta, zagęściłbym odrobinką mąki.
Po prostu lubię jak jest dużo przypraw a w takiej miksturze zioła fajnie uwolnią swoje aromaty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stefiman
Gość






PostWysłany: Pią 20:12, 09 Lis 2007    Temat postu:

JOKER napisał:
Ja bym troszkę zmodyfikował sprawę następująco: koncentrat wrzucił do małego garnuszka, dolał nieco wody, nasypał ziółek (oregano, zioła prowansaskie, przyprawa do pizzy, czy jakie tam kto lubi), wcisnął trochę czosnku i włożył łyżeczke masła (jak wiemy zapachy rozpuszczają sie w tłuszczach o niebo lepiej niż w wodzie). Podgrzał, jeśli by było za rzadkie do smarowania ciasta, zagęściłbym odrobinką mąki.
Po prostu lubię jak jest dużo przypraw a w takiej miksturze zioła fajnie uwolnią swoje aromaty.

Widzę Joker, że z niejednego pieca chleb jadłeś Smile
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MANIAC79




Dołączył: 09 Paź 2006
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 20:26, 09 Lis 2007    Temat postu:

Witam.
Jak już rozmawiamy o kulinariach to podaję przepis na sos czosnkowy, który wg mnie również można wykorzystać do tej pizzy lub np gyrosa(jak kto woli)
0,5l jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku
wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na godzinkę do lodówki(musi się to przegryźć bo zaraz po wymieszaniu może się wydawać,że czosnku jest za mało). Granulowanego czosnku nie proponuję ponieważ trzeba by go dać bardzo dużo żeby uzyskać ten sam efekt, a wtedy w sosie mamy 'kluchy'.
Jeśli ktoś nie lubi czosnku to zamiast niego można zastosować zioła prowansalskie, i wtedy mamy całkiem inny smak sosu. W każdym razie sos 'bazowy'(jogurt, majonez, ketchup) można przyprawić na różne sposoby wg uznania. Mam nadzieję, że wam zasmakuje.
Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mała




Dołączył: 09 Wrz 2007
Posty: 125
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybki

PostWysłany: Pią 20:38, 09 Lis 2007    Temat postu:

Stefiman muszę przyznać,że zaimponowałeś mi swoimi przepisami.Nie jadłeś jednak mojego pstrąga na surowo,podobno suszi wysiada.Kto chce przepis niech pisze na priva.Nie podam go na forum.Zbyt cenny nabytek.He he he

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> HYDE PARK Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin