|
FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jacek
Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 747
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 41 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: .Gorzów Wlkp.klub Dorado Gorzów
|
Wysłany: Wto 6:24, 06 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Te weki i ta pizza po tych dziwnych wypowiedziach obrońców zwierząt są naprawdę apetyczne i czekam na przepis na pizzę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
stefiman
Gość
|
Wysłany: Wto 7:34, 06 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Jacek napisał: | Te weki i ta pizza po tych dziwnych wypowiedziach obrońców zwierząt są naprawdę apetyczne i czekam na przepis na pizzę. |
Mówisz masz! Przepis na 2 blachy z piekarnika. Jak ktoś chce niech sobie zwiększy lub zmniejszy proporcje:
-6 szklanek mąki
-2 paczuszki drożdży (w proszku - np. Dr Etker)
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżeczki soi
-2 szklanki ciepłej wody przegotowanej (nie gorącej)
-12 łyżeczek oleju (najlepiej z oliwek)
-35-40 dkg sera żółtego
-1 puszka kukurydzy (tylko Boundulle!)
-1 koncentrat pomidorowy
-20 dkg pieczarek
-1 nieduża czerw. lub żółta papryka
-1 cebula
-Oregano (można dać przyprawę do pizzy ale ja wolę samo oregano)
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski (może być sensasa ) i dosypujemy drożdżę, sól i cukier. Mieszamy sposobem Willa Raisona (5min) i dolewamy ciepłą wodę ze szklanek rozrobioną już z olejem. Wszystko mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencje taką aby się za bardzo nie kleiło do rąk. W razie czego delikatnie dosypujemy maki. Ciasto nie może też być gumowate! Ugniatamy w misce, potem na blacie i odstawiamy do miski przykrytej suchą ścierką aż wyrośnie w jakimś ciepłym miejscu na ok. 40 min. W tym czasie trzeba zetrzeć ser, pokroić paprykę w kostę (lub jak kto woli), pokroić pieczarki, odcedzić kukurydzę. Cebulę radzę kroić na końcu gdyż zasmrodzi cały dom! Kiedy ciasto wyrośnie (a powinna być znaczna różnica w objętości) jeszcze przez moment ugniatamy je podsypując mąką. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy na blacie do kształtu blachy. Wcześniej włączamy piekarnik na 220 st. Rozwałkowane ciasto, które umieścimy na blachę (wcześniej posmarowaną masłem lub margaryną) smarujemy koncentratem pomidorowym. Następnie dodajemy paprykę, kukurydzę, pieczarki, cebulę (gdzieś po bokach), oregano (lub przyprawy do pizzy) i wszystko to posypujemy żółtym serem. Tak przygotowaną pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 12-15 min. Trzeba uważać żeby nie przypalić ale to zależy od piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilkę aż ser stężeje.
Życzę smacznego!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Czapel
Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 104
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Okręg Tarnobrzeg
|
Wysłany: Wto 10:23, 06 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Pizza a'la Stefiman:D
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sokol
Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świętochłowice (Katowice)
|
Wysłany: Wto 10:51, 06 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Dobry przepis , aż dostałem ślinotoku .Ja robię tak ,że najpierw na sos pomidorowy daję ser a póżniej reszte składników,powoduje to iż składniki nie są ugotowane a fajnie przypieczone.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marcino
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Nowa Huta, Irlandia
|
Wysłany: Wto 11:47, 06 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Dzięki Stefi za przepis Teraz jeszcze tylko będę sprawdzał priva czy te płotki przyszły hehe
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jacek
Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 747
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 41 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: .Gorzów Wlkp.klub Dorado Gorzów
|
Wysłany: Wto 15:57, 06 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Dzięki Stefiman.Cóż zasuwam po pieczarki i do pracy.Chociaż myślę że jak uda mi się za pierwszym razem to żonka będzie chciała żebym częściej stał przy garach ,a tego za bardzo nie lubię.Więc trochę pogrymaszę ,że nie potrafię i rolę przejmą odpowiednie ręce.Wiem ,że to nie ładnie ,ale trzeba sobie w życiu radzić.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
stefiman
Gość
|
Wysłany: Wto 23:39, 06 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Jacek napisał: | Dzięki Stefiman.Cóż zasuwam po pieczarki i do pracy.Chociaż myślę że jak uda mi się za pierwszym razem to żonka będzie chciała żebym częściej stał przy garach ,a tego za bardzo nie lubię.Więc trochę pogrymaszę ,że nie potrafię i rolę przejmą odpowiednie ręce.Wiem ,że to nie ładnie ,ale trzeba sobie w życiu radzić. |
Jacek no nie wiem...nie wątpię w umiejętności kulinarne twojej żoneczki (pewno się Jej narażę ) ale faktem jest, że faceci są najlepszymi kucharzami! A wiesz dlaczego? Bo potrafią się skoncentrować na jednej czynności
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jacek
Dołączył: 19 Mar 2007
Posty: 747
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 41 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: .Gorzów Wlkp.klub Dorado Gorzów
|
Wysłany: Śro 6:33, 07 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Jasne że mężczyźni to najlepsi kucharze i tu nie ma wątpliwości .Lecz ja należę do tej grupy ponów którzy z gotowania lub smażenia wybierają JEDZENIE .Żona zrozumiała żart mimo że blondynka Spojrzała Kwitując -"typowy męski szowinizm"
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
JOKER
Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 1658
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 54 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: Chełm, Kraków
|
Wysłany: Pią 15:46, 09 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Ja bym troszkę zmodyfikował sprawę następująco: koncentrat wrzucił do małego garnuszka, dolał nieco wody, nasypał ziółek (oregano, zioła prowansaskie, przyprawa do pizzy, czy jakie tam kto lubi), wcisnął trochę czosnku i włożył łyżeczke masła (jak wiemy zapachy rozpuszczają sie w tłuszczach o niebo lepiej niż w wodzie). Podgrzał, jeśli by było za rzadkie do smarowania ciasta, zagęściłbym odrobinką mąki.
Po prostu lubię jak jest dużo przypraw a w takiej miksturze zioła fajnie uwolnią swoje aromaty.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
stefiman
Gość
|
Wysłany: Pią 20:12, 09 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
JOKER napisał: | Ja bym troszkę zmodyfikował sprawę następująco: koncentrat wrzucił do małego garnuszka, dolał nieco wody, nasypał ziółek (oregano, zioła prowansaskie, przyprawa do pizzy, czy jakie tam kto lubi), wcisnął trochę czosnku i włożył łyżeczke masła (jak wiemy zapachy rozpuszczają sie w tłuszczach o niebo lepiej niż w wodzie). Podgrzał, jeśli by było za rzadkie do smarowania ciasta, zagęściłbym odrobinką mąki.
Po prostu lubię jak jest dużo przypraw a w takiej miksturze zioła fajnie uwolnią swoje aromaty. |
Widzę Joker, że z niejednego pieca chleb jadłeś
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MANIAC79
Dołączył: 09 Paź 2006
Posty: 63
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 20:26, 09 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Witam.
Jak już rozmawiamy o kulinariach to podaję przepis na sos czosnkowy, który wg mnie również można wykorzystać do tej pizzy lub np gyrosa(jak kto woli)
0,5l jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku
wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na godzinkę do lodówki(musi się to przegryźć bo zaraz po wymieszaniu może się wydawać,że czosnku jest za mało). Granulowanego czosnku nie proponuję ponieważ trzeba by go dać bardzo dużo żeby uzyskać ten sam efekt, a wtedy w sosie mamy 'kluchy'.
Jeśli ktoś nie lubi czosnku to zamiast niego można zastosować zioła prowansalskie, i wtedy mamy całkiem inny smak sosu. W każdym razie sos 'bazowy'(jogurt, majonez, ketchup) można przyprawić na różne sposoby wg uznania. Mam nadzieję, że wam zasmakuje.
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mała
Dołączył: 09 Wrz 2007
Posty: 125
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 15 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Rybki
|
Wysłany: Pią 20:38, 09 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Stefiman muszę przyznać,że zaimponowałeś mi swoimi przepisami.Nie jadłeś jednak mojego pstrąga na surowo,podobno suszi wysiada.Kto chce przepis niech pisze na priva.Nie podam go na forum.Zbyt cenny nabytek.He he he
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|