Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH
NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Baza zan?towa
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> ZANĘTY, PRZYNĘTY, GLINY, DODATKI I KLEJE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JOKER




Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 1658
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 54 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Chełm, Kraków

PostWysłany: Nie 16:59, 20 Sty 2008    Temat postu:

Epicyna tak samo kierunkuje zanęte jak wymienione przez Stefiego kolendra czy nawet konopie. Trudno oddzielić coś co nazywamy bazą od czegoś co nazywamy gotową kompletną mieszanką. Jakby się uprzeć to odrzemy zanęte ze wszystkiego co smakuje, pracuje, pachnie, smuży i zostanie sama bułą i suchar - wtedy bedzie "baza" Smile
Stąd umowny podział na bazę bajorową na płotki (którą można nadal modyfikować pod katem łowiska choćby granulacją czy dodatkami), leszczową na rzeki i inne o których jeszcze nie było mowy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krawietz




Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 781
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 17:16, 20 Sty 2008    Temat postu:

owszem, dlatego bardziej dopuscilbym w skad bazy epicyne niz kolendre. a konopie rzeczywiscie kierunkuja "baze" no ale nie wyobrazam sobie bez nich zanety plociowej tak samo jak bez epicyny. do skladnikow bazowych oprocz sucharu i bulki zaliczylbym takze paluszki, biszkopt, make i kasze kukurydziana. takie rzeczy jak epicyna, wiorki (kopra), konopie, dodatki zapachowe, melasa to dodatki. stefi chyba rowniez pamieta czasy kiedy dostep do zanet byl rownie trudny jak dostep do egzotycznych owocow. niestety na poczatku lat 90 trzeba byo mocno kombinowac. zwlaszcza w malych miejscowosciach gdzie nie bylo sklepow wedkarskich. to wtedy tak naprawde wedkarze wymslali najwiecej.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szpako92




Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 216
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gniezno

PostWysłany: Nie 19:50, 10 Lut 2008    Temat postu: kupna baza zanętowa

polecam złotą bazę Gutkiewicza rewelacyjna fantastycznie wyprażona i skuteczna, za 2,5kg trzeba liczyć ok.20zł, tylko bardzo ciężko jest ją dostać bo chyba u źródła ( w Białobrzegach ) jest ciężko ją dostać a kiedy się pojawia rozchodzi się jak świeże bułeczki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lukaspoldi




Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

PostWysłany: Nie 21:52, 11 Kwi 2010    Temat postu:

Witam!!! czy jako baze można zaliczyć ciemny chleb ( ogólnie ciemne pieczywo)? komponuję własną zanęte i chciałbym jakims składnikiem ją przyciemnić.. jezeli nie to co mogłoby nadać sie do tego celu? pozdrawiam!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SochaPOL




Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 443
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Pon 12:49, 12 Kwi 2010    Temat postu:

ciemne pieczywo inaczej zachowuje się w wodzie. Jest jakieś ciężkie, nie pracuje. Przynajmniej taki towar miałem, dużo zależy od piekarni. Wygoogluj jaki dodatek powoduje ciemny kolor tego pieczywa może się dowiemy dlaczego jest ono inne. Kolor jasnego pieczywa można zmienić przez wyprażanie, zwiększenie ilości ciemnej skórki pieczywa lub... pieczenie samemu bułek, może dojdziesz do przepisu jak robić je na brązowo a jak nie... to chociaż sobie zjesz ze smakiem Smile pozdro EDIT: chleb a bułka to 2 rożne rzeczy, używaj bułek.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez SochaPOL dnia Pon 12:54, 12 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lukaspoldi




Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

PostWysłany: Pon 13:48, 12 Kwi 2010    Temat postu:

Może kakao byłoby dobrym składnikiem, który przyciemnia pieczywo?... biszkopt piekę sam i zastanawiam się nad przyciemnieniem biszkoptu przez dodanie kako tylko nie wiem jak ryby na to zareagują. pozdro!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> ZANĘTY, PRZYNĘTY, GLINY, DODATKI I KLEJE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin