|
FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
JOKER
Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 1658
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 54 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: Chełm, Kraków
|
Wysłany: Nie 16:59, 20 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
Epicyna tak samo kierunkuje zanęte jak wymienione przez Stefiego kolendra czy nawet konopie. Trudno oddzielić coś co nazywamy bazą od czegoś co nazywamy gotową kompletną mieszanką. Jakby się uprzeć to odrzemy zanęte ze wszystkiego co smakuje, pracuje, pachnie, smuży i zostanie sama bułą i suchar - wtedy bedzie "baza"
Stąd umowny podział na bazę bajorową na płotki (którą można nadal modyfikować pod katem łowiska choćby granulacją czy dodatkami), leszczową na rzeki i inne o których jeszcze nie było mowy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krawietz
Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 781
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 17:16, 20 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
owszem, dlatego bardziej dopuscilbym w skad bazy epicyne niz kolendre. a konopie rzeczywiscie kierunkuja "baze" no ale nie wyobrazam sobie bez nich zanety plociowej tak samo jak bez epicyny. do skladnikow bazowych oprocz sucharu i bulki zaliczylbym takze paluszki, biszkopt, make i kasze kukurydziana. takie rzeczy jak epicyna, wiorki (kopra), konopie, dodatki zapachowe, melasa to dodatki. stefi chyba rowniez pamieta czasy kiedy dostep do zanet byl rownie trudny jak dostep do egzotycznych owocow. niestety na poczatku lat 90 trzeba byo mocno kombinowac. zwlaszcza w malych miejscowosciach gdzie nie bylo sklepow wedkarskich. to wtedy tak naprawde wedkarze wymslali najwiecej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szpako92
Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 216
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: Nie 19:50, 10 Lut 2008 Temat postu: kupna baza zanętowa |
|
|
polecam złotą bazę Gutkiewicza rewelacyjna fantastycznie wyprażona i skuteczna, za 2,5kg trzeba liczyć ok.20zł, tylko bardzo ciężko jest ją dostać bo chyba u źródła ( w Białobrzegach ) jest ciężko ją dostać a kiedy się pojawia rozchodzi się jak świeże bułeczki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lukaspoldi
Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/5
|
Wysłany: Nie 21:52, 11 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Witam!!! czy jako baze można zaliczyć ciemny chleb ( ogólnie ciemne pieczywo)? komponuję własną zanęte i chciałbym jakims składnikiem ją przyciemnić.. jezeli nie to co mogłoby nadać sie do tego celu? pozdrawiam!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
SochaPOL
Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 443
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Pon 12:49, 12 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
ciemne pieczywo inaczej zachowuje się w wodzie. Jest jakieś ciężkie, nie pracuje. Przynajmniej taki towar miałem, dużo zależy od piekarni. Wygoogluj jaki dodatek powoduje ciemny kolor tego pieczywa może się dowiemy dlaczego jest ono inne. Kolor jasnego pieczywa można zmienić przez wyprażanie, zwiększenie ilości ciemnej skórki pieczywa lub... pieczenie samemu bułek, może dojdziesz do przepisu jak robić je na brązowo a jak nie... to chociaż sobie zjesz ze smakiem pozdro EDIT: chleb a bułka to 2 rożne rzeczy, używaj bułek.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez SochaPOL dnia Pon 12:54, 12 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lukaspoldi
Dołączył: 14 Lut 2009
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/5
|
Wysłany: Pon 13:48, 12 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Może kakao byłoby dobrym składnikiem, który przyciemnia pieczywo?... biszkopt piekę sam i zastanawiam się nad przyciemnieniem biszkoptu przez dodanie kako tylko nie wiem jak ryby na to zareagują. pozdro!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|