|
FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
przemekbs
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Pon 11:15, 09 Mar 2009 Temat postu: mączka makowa |
|
|
Jako,że w tym sezonie chcę sprawdzić zanętę sensasa explosive-gardons,zrobiłem już odpowiedni jej zapas.Na paczce wyczytałem,że producent zaleca dodanie do zanęty 10% oeilette moulue grille-czyli po naszemu mączka makowa prażona.Jako,że w pierwszej kolejności stosuję receptury które zaleca producent zamierzam użyć tego dodatku.Czy ktoś z Was stosował ten dodatek i jak się sprawdził?Zastanawiam się czy taką mączkę moża zrobić samemu z maku?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
masel666
Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: Pon 22:57, 16 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
cześć
ja często stosuję mączki makowej do zanęt, używam jej głównie jako dodatku bazowego i dodam że na pewno rybom nie wadzi, dobrze się łączy z innymi zapachami. Stosuję ją głownie w mieszankach płociowych, w których najlepiej zdaję egzamin ale na leszcza jest równie dobra
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
przemekbs
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Śro 21:23, 18 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio łowiłem na ss explosive gardons z dodatkiem tej mączki własnoręcznie wyprodukowanej i połowiłem leszczyków...,kolega łowił 10 metrów dalej na inną mieszankę i miał same płocie...Generalnie wyprażona mączka ma fajny intensywny zapaszek,jest tłusta i na pewno fajnie wpływa na pracę zanety,to ciekawy dodatek i jak wynika z liczby postów w tym temacie chyba niezbyt często stosowany...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
masel666
Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: Śro 23:06, 18 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Mało o nim piszą ale jest naprawdę dobry i na płoć i na leszcza, ja w tamtym roku sam robiłem taką mączkę i mi się sprawdzała w tym roku kupiłem sensasa no i trzeba będzie zobaczyć, a to czy nikt nie stosuję to na 100% nie wiem, może większość stosuję tylko o tym nie mówi. Jest jeszcze parę innych takich dodatków o których nikt nie mówi a są świetne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
piotrek kawiak
Dołączył: 01 Lis 2007
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wlodawa
|
Wysłany: Czw 5:52, 19 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
witam... czy moglby ktorys zkolegow opisac jak robi sie taka maczka?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
przemekbs
Dołączył: 26 Sty 2009
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Czw 6:03, 19 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Ja zmieliłem w młynku do kawy mak i na patelnie...ale to moje pierwsze próby,nie wiem czy jest to to samo co sprzedaje sesnas.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bag88
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 3/5 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Czw 10:12, 19 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
ja bym Ci polecil najpierw uprazyc mak w calosci na patelni a potem dopiero go zmielic np w mlynku do kawy. pzdr
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
karols
Dołączył: 02 Sty 2007
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Czw 12:37, 19 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Kiedyś wpadła mi w ręce jakaś zakurzona paczka maku i kilka razy z tym poeksperymentowałem. Mak łatwo się praży na patelni w całości, później gdy się zmieli daje fajny zapach. W sumie z wszystkich nasion oleistych które miałem (chyba wszystkie) mak miał bodajże najfajniejszy zapach. Podobał się mi, ale czy rybom też? Tego z cała pewnością napisać nie moge. Coś tam połowiłem, szału nie było, ryb raczej też nie płoszył. Co do mechaniki to mak nie daje aż tak tłustej maczki jak np siemię (jest to logiczne bo im mniejsze ziarna tym wiecej łupinek, a w nich nie ma tłuszczu, abo jest mało).
Zanęta pracuje - jak to zaneta z nasionami oleistymi...
Tak na zakończenie maku zwyczajnie nie opłaca się stosować, jest droższy niż pozostałe nasiona, a afektu jakiegoś niesamowitego nie daje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
masel666
Dołączył: 20 Sty 2009
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: Czw 17:44, 19 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Najlepiej jest mak najpierw wyprażyć na patelni, tylko trzeba uważać żeby go nie przypalić a potem zmielić, odwrotnie też można ale trudniej się mieli. Oczywiście że lepiej jest zrobić taką mączkę samemu jest lepsza i możemy ją zrobić taką jaką chcemy ale jest to pracochłonne i droższe jak kupno gotowej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|