Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH
NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Melasa
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> ZANĘTY, PRZYNĘTY, GLINY, DODATKI I KLEJE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nodan




Dołączył: 14 Sty 2007
Posty: 760
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Pią 8:13, 14 Wrz 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:38, 29 Mar 2008    Temat postu:

melasa najwyzej moze stwardniec poprzez wyparowanie z niej wody. Mozesz spokojnie trzymac nawet w cieplym miejscu i to latami

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bond




Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 307
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Trzcianka

PostWysłany: Pią 14:06, 14 Wrz 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:39, 29 Mar 2008    Temat postu:

Tak jak napisał nodan ,to się nie psuje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mariusz




Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 202
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zd-Wola

PostWysłany: Sob 10:34, 06 Paź 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:39, 29 Mar 2008    Temat postu:

I jak panowie wam sie sprawdza "orginalna" melasa?W jakiej proporcji ja rozrabiacie z woda?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bodzio




Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 31
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Okręg Bielsko-Biała

PostWysłany: Czw 20:21, 25 Paź 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:39, 29 Mar 2008    Temat postu: Melasa z cukrowni

Witam Wszystkich Very Happy
Jestem na etapie zdobycia melasy prosto z cukrowni.
Cena melasy za 1 tonę wynosi 550,00 PLN netto Shocked
Czy uda się coś zakupić to nie wiem zobaczymy Confused . Kidyś taką miałem i jest super. Sklepowe jakiejkolwiek firmy niech się chowią.

Pozdrawiam Wodom Cześć Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JOKER




Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 1658
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 54 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Chełm, Kraków

PostWysłany: Pią 8:22, 26 Paź 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:40, 29 Mar 2008    Temat postu:

bodzio... a gdzie Ty będziesz trzymał tonę melasy? Razz Masz jakiś silos? Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
przemas




Dołączył: 23 Paź 2006
Posty: 244
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 8:39, 26 Paź 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:40, 29 Mar 2008    Temat postu:

bez obaw, wiosną rynek zaleje "melasa śląska" by Bodzio i każdy będzie mógł ją wypróbować a Bodzio będzie tylko już tylko rybkami się zajmował Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
B_R_U_N_O




Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 241
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 15 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 9:39, 26 Paź 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:40, 29 Mar 2008    Temat postu:

..wreszcie, oprócz mleka i miodu, Polska stanie się krajem MELASĄ płynącym Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bodzio




Dołączył: 17 Paź 2006
Posty: 31
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Okręg Bielsko-Biała

PostWysłany: Pią 19:15, 26 Paź 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:41, 29 Mar 2008    Temat postu: Melasa z cukrowni

Witam Wszystkich serdecznie Very Happy Very Happy Very Happy

Nie mam zamiaru kupować tony melasy bo gdzie bym ją trzymał, a silosu nie mam Joker Crying or Very sad Wink Myślę, że 30 l mi wystarczy.
Bez obaw Śląska melasa nie zaleje kraju. Wink

nasze Biuro Handlowe sprzedaje min 24 tony (minimum logistyczne). To jest fragment maila jaki otrzymałem od Kierownika ds. Sprzedaży Produktów Ubocznych w którym podał cenę tony.
Pozdrawiam Wszystkich, Wodom Cześć. Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zydek007




Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 608
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Sob 5:57, 27 Paź 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:41, 29 Mar 2008    Temat postu:

Ulala 24 tony to dla caluśkiej polski wystarczyło by na dobrych parę lat, spółkę otwórzcie i będziecie melasę lać.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stipp14




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 115
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 8:51, 27 Paź 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:41, 29 Mar 2008    Temat postu:

Widzę że troszkę temat zaczyna nam zbaczać na inne tory . W związku z tym chcę troszkę jeszcze " zamieszać "w tej melasie . Mianowicie czy ktoś próbował "perfumować"melasę ( taką z cukrowni ) ? Ja czasami dodaję do melasy podczas rozlewania w buteleczki aromatu wanilii w płynie . Ciekawi mnie czy można dodawać np. jakiś aromat anyżu , carmelu . Ciekaw jestem czy ktoś też tak robi i czy wpływa to na intensywność brań .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stefiman
Gość






PostWysłany: Sob 10:51, 27 Paź 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:42, 29 Mar 2008    Temat postu:

stipp14 napisał:
Widzę że troszkę temat zaczyna nam zbaczać na inne tory . W związku z tym chcę troszkę jeszcze " zamieszać "w tej melasie . Mianowicie czy ktoś próbował "perfumować"melasę ( taką z cukrowni ) ? Ja czasami dodaję do melasy podczas rozlewania w buteleczki aromatu wanilii w płynie . Ciekawi mnie czy można dodawać np. jakiś aromat anyżu , carmelu . Ciekaw jestem czy ktoś też tak robi i czy wpływa to na intensywność brań .

Stipi, ja nie mieszałem ale przecież na rynku przynajmniej 3 firmy aromatyzują melassę w płynie (Still i Traper i Lorpio) więc to chyba dość powszechna praktyka. Pytanie tylko w jakich proporcjach? W sumie to niezły pomysł podsunąłeś. Tak się mówi ale wszystko to zajmuje mnóstwo czasu, którego w pełni sezonu brakuje. Zima to dobry czas na takie zabiegi. Z moich doświadczeń to najlepiej połowiłem na melasie pomieszanej z miodem z firmy Still.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stipp14




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 115
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 10:58, 27 Paź 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:42, 29 Mar 2008    Temat postu:

No właśnie a ciekawe jak by pomieszał np. z cynamonem - to pewnie dało by śliczny zapach ( ciekawe czy rybom by odpowiadał ) , albo wanilia ale nie tą sztuczną ale starte laski wanilii . Melasa zawiera dość dużo cukru a co za tym idzie nie psuje się i idealnie konserwuje inne jakieś dodatki usmaczniające ją .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stefiman
Gość






PostWysłany: Sob 11:10, 27 Paź 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:42, 29 Mar 2008    Temat postu:

stipp14 napisał:
No właśnie a ciekawe jak by pomieszał np. z cynamonem - to pewnie dało by śliczny zapach ( ciekawe czy rybom by odpowiadał ) , albo wanilia ale nie tą sztuczną ale starte laski wanilii . Melasa zawiera dość dużo cukru a co za tym idzie nie psuje się i idealnie konserwuje inne jakieś dodatki usmaczniające ją .

I tak Stipi otworzyłeś nowe i szerokie pole doświadczalne... Smile
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zydek007




Dołączył: 17 Sty 2007
Posty: 608
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Olsztyn

PostWysłany: Nie 11:08, 28 Paź 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:43, 29 Mar 2008    Temat postu:

Still ma melasę aromatyzowaną piernikiem więc to dobry pomysł bo jak znając życie to to pewno aromatyzują sztucznym zapachem, na krąpia to dobry patent( coś słodkiego i do tego zapaszek piernika) oj jeszcze jak by dodać Kamisa ten piernik to ohoh.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zavart MILO




Dołączył: 13 Sie 2007
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto 21:41, 30 Paź 2007
PRZENIESIONY
Sob 19:44, 29 Mar 2008    Temat postu:

widze ze moj temat sie rozwija Very Happy

czy ktos ma melase w duzych ilosciach na sprzedaz bo buraczki juz chyba wykopali ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH Strona Główna -> ZANĘTY, PRZYNĘTY, GLINY, DODATKI I KLEJE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 3 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin