|
FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wilet
Dołączył: 07 Wrz 2009
Posty: 55
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Czw 11:30, 21 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
pszzz napisał: | w tym roku zachwycily mnie efekty stosowania piernka. i...takiego dodatku (traper), a nie przyprawy. i tu mam kilka do Was pytan. czy (jak) taki piernik wedkarski (czli moim zdaniem zwykly pomielony piernik bez nadzienia i polewy) wplwa na prace zanety? bo owa roznica w efektach z czegos musi wynikac, z czegos poza zapachem. pewnie tez znaczenie ma fakt, ze taki mielony piernik jest slodki. korzystajac z zimy i z przywiezionej ze swia duzej ilosci miodu mam zamiar zrobic sobie samemu zapas, i tu kolejne pytanie. czy taki dodatek jak pieprz (jest chyba w kazdym pierniku, jak i nazwa wskazuje...) jest pozadany? | Witam kolegę. kolega możę sobie książkę kucharską wyciągnie i poczyta jak się robi pierniki. Leszczyki lubią słodko i tu zamniast miodu dodał bym MELASE . A swoja drogą to pierniki możesz zrobić, na święta jak znalazł
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez wilet dnia Czw 11:31, 21 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
febimen
Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 91
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: jawor ( legnica )
|
Wysłany: Czw 17:39, 28 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
wiesz jestem cukiernikiem ale jakoś niepamiętam aby pieprz znajdował się w jakiej kolwiek z receptur których kiedyś się uczyłem ( od 15 lat nie aktywnym cukiernikiem ). pozdrawiam
ps. mi pierniki sprawdzały się tylko na odrze na uciągu powyżej 25g
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
adrian_ustka
Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 324
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: Ustka
|
Wysłany: Sob 9:40, 07 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
witam mam Pytanie odnosnie atraktoru biszkopt-piernik firmy catfish czy moge dodać ją do zanęty o smaku czekolady
a sklad zanęty taki
2 kg lorpio magnatic
1 kg ziemi czarnej
1 kg gliny rozpraszajacej
300 gr konopi
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez adrian_ustka dnia Sob 9:42, 07 Maj 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kuba84
Dołączył: 19 Cze 2011
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chełm
|
Wysłany: Pon 8:29, 20 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
Co powiecie na gotowe cisto w opakowaniu taki proszek "PIERNIK KORZENNY" mój znajomy stosuje to zamiast piernika do zanęt leszczowych. Co wy o tym sądzicie?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ara
Dołączył: 17 Sty 2009
Posty: 150
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznan
|
Wysłany: Czw 2:15, 28 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Raczej niepolecam bo poza pozadana przez nas przyprawa korzenna znajdziesz tam proszek do pieczenia,spulchniacze inna chemie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krawietz
Dołączył: 22 Lis 2007
Posty: 781
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 11:49, 28 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
febimen napisał: | wiesz jestem cukiernikiem ale jakoś niepamiętam aby pieprz znajdował się w jakiej kolwiek z receptur których kiedyś się uczyłem ( od 15 lat nie aktywnym cukiernikiem ). pozdrawiam
ps. mi pierniki sprawdzały się tylko na odrze na uciągu powyżej 25g |
To dość dziwne, bo kucharze i osoby interesujące się gotowaniem, wiedzą, że pieprz wzmaga aromat i jest jego naturalnym nośnikiem. Dlatego w dobrych restauracjach dodaje się pieprz do deserów. Proponuję sprawdzić to osobiście marynując np. truskawki lub gruszki w pieprzu. To samo tyczy się np szarlotki. Pieczone z pieprzem jabłka mają o wiele bogatszy i wyraźniejszy aromat.
Co do stosowania pieprzu w zanętach myślę, że trzeba przetestować na odpowiednich wodach, gdyż jego ostrość może rybom przeszkadzać. Powiem tylko, że znam karpiarzy, łowiących z sukcesami na kulki proteinowe o silnym aromacie mielonego pieprzu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|