|
FORUM WĘDKARZY WYCZYNOWYCH NAJWIĘKSZE W POLSCE KOMPENDIUM WIEDZY O WĘDKARSTWIE WYCZYNOWYM!
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pejcz
Dołączył: 18 Cze 2011
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Ze szlacheckiego rodu zbieraczy miodu
|
Wysłany: Śro 17:06, 06 Cze 2012 Temat postu: Pszenica |
|
|
Witam,
Chcialbym Was zapytac w jaki sposob (o ile w ogole) przygotowujecie pszenice czy to na zawody czy na rekreacyjne lowienie. W sieci jest nieco informacji na ten temat, ale niestety zadnych przekonywujacych. Jak przygotowac ziarno aby bylo dosc miekkie dla zerujacych rybek?
Czy jest istotna roznica miedzy pszenica parzona a gotowana? Na co wplywa wczesniejsze moczenie jej w wodzie? No i oczywiscie czy zdarzylo Wam sie stosowac jakich dodatkow podczas gotowania/parzenia w celu nadania pszenicy jakiegos konkretnego zapachu?
Cheers,
Piotr
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bond
Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 307
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Trzcianka
|
Wysłany: Czw 12:12, 07 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Wsyp szklankę do litrowego termosu i po 4-5 godz.masz gotową przynętę.Na noc też można zostawić.Razem z pszenicą można dodać troszkę atraktora.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
oleq_30
Dołączył: 21 Mar 2011
Posty: 196
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Czw 12:58, 07 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Ewentualnie garnek na gaz szklanka pszenicy na około 1,5l wody atraktor (ja wsypuje torebkę cukru waniliowego0 kilka godzin gotowania (dopóki nie zmięknie i nie popęka) i masz zrobioną pszenicę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bladawiec
Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 137
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Czw 18:30, 07 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Pszenica łagodniej pęcznieje gdy ja moczysz kilka kilkanaście godzin przed gotowaniem. W efekcie nie jest tak mocno popękana po ugotowaniu. Jeśli jej nie namoczysz i od razu będziesz gotował to bardziej popęka. Poza tym dłużej się gotuje na gazie nie moczona, to jak ze wszystkim czy to groch pęczak itp.
pozdrawiam
tomek j
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Robbie
Dołączył: 06 Cze 2012
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/5
|
Wysłany: Wto 22:36, 12 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Ja polecam termos, na zawody nie polecam pszenicy, gdyż ta przynęta jest zbyt "wolna" i "ograniczona". Chodź 2 razy miałem sytuację kompletnego szału żerowania płoci, pod koniec lata. Stosowałem pszenice i mój osobisty rekord to przez 3 godziny wynik 16,7 kg płoci, co stanowiło 162 płotki, innymi słowy w wiadrze Sensasa się nie mieściło
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|